vind een hulpverlener

Janis Schaerlaeken

Praktijk voor Integrale Zinzorg

 • Achelsedijk 5
 • 3950 Bocholt
Contacteer Janis Schaerlaeken

Afspraken vinden plaats

 • Online
  Mijn ervaring is dat online begeleiding zeer goed werkt.
  Veel hooggevoelige mensen en autistische mensen vinden het prettig om zich niet te hoeven verplaatsen en kunnen daardoor vanuit hun eigen prikkelarme omgeving toch gepaste ondersteuning krijgen.

Beroep(en):

arts, counselor

Doelgroep(en):

18 - 25 jaar, 26 - 65 jaar, +65 jaar

Voorstelling van Janis Schaerlaeken

Praktijk voor Integrale Zinzorg
Levensbegeleiding bij autisme
Integrale geestelijke gezondheidszorg & gids bij bewustwording
Herstel- en oplossingsgericht, traumasensitief

"We moeten beter luisteren naar de patiënten zelf: zij zijn de experts bij uitstek. Zij weten uit ervaring wat hen heeft geholpen om met psychisch lijden om te gaan. Het gaat niet alleen om zogenaamde evidence-based behandeling, maar om een omgeving die hoop biedt. Waar aandacht is voor zingeving en voor jou als persoon. De fundamentele vragen om aan patiënten te stellen: 1) Wat is er met je gebeurd? 2) Wat is je kwetsbaarheid en wat is je kracht? 3) Waar wil je naartoe? en 4) Wat heb je nodig?" (Jim Van Os, herstelgerichte Nederlandse psychiater, 2018)

Voor wie?
-Mensen die nood hebben -voorbij diagnoses- aan een heldere en warme blik op hun kwetsuren en dwaalwegen en daarvan willen herstellen en groeien als mens. Een open en nieuwsgierige houding is daarbij belangrijk, zodat nieuwe mogelijkheden kunnen opgemerkt worden.

-Wie beluisterd wil worden in het eigen unieke levensverhaal, en nood heeft aan een ervaren zielegidsende begeleiding om moedig het eigen uniek pad te ontginnen en te groeien in persoonlijk leiderschap kan bij mij terecht.

-Mensen die autisme bij zichzelf vermoeden of al de diagnose hebben kunnen bij mij terecht voor begeleiding. Ik doe ook aan procesgerichte autismediagnostiek bij vrouwen. Dit betekent dat een eerste inschatting wordt gemaakt tijdens de intake en er vervolgens al gestart wordt met de begeleiding vanuit de hypothese autisme. Bij snelle verbetering wordt de diagnose dan meestal bevestigd.
-Ik begeleid indien gewenst ook naasten zodat deze een beter inzicht krijgen in authentiek autistisch reageren en functioneren. Ik leg het accent op een respectvol begrip van de autistische constitutie van binnen uit en het zoeken naar ontwikkelingsmogelijkheden.

-Ik werk vooral met meisjes vanaf 16 jaar en vrouwen, en gevoelige mannen

Wat?
-Je vindt bij mij een weerwoord. Typerend zijn mijn informerende, inhoudelijke feedback vanuit een breed inzicht en vanuit een transdisciplinaire achtergrond. Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid - doorleefde kennis als 'gewonde heler' - geef ik houvast en aansturing om je eigen herstel in handen te nemen, en zet je daarbij concreet op pad. Ik hanteer daarbij een directe stijl die snel naar de kern gaat vanuit een evenwaardige opstelling.
-Er is veel aandacht voor het terugwinnen van kracht, het ophelderen van persoonlijke waarden en grenzen, het verstevigen van het eigen kompas, het leren volgen van het eigen innerlijk ‘weten’, het actief aandacht geven aan wat goed gaat en deugd doet of kan doen.

Welk doel?
-De focus in de begeleiding ligt op het herstel van de helende verbinding met je innerlijke Wijze Zelf waardoor je zelfredzamer wordt bij de onvermijdelijke kronkels op je levenspad. Daarbij zal je ook ook groeien in zelfaanvaarding, en steeds meer gaan leven vanuit intenties en zinvolle doelen. Er wordt samen gezocht naar oplossingen voor concrete moeilijkheden, en je wordt aangemoedigd om te durven voelen en uitdagingen aan te gaan en stapsgewijze beslissingen te durven nemen die in lijn liggen met je waarheid zodat je echte behoeften en verlangens steeds meer aan bod komen.
-Mensen met autisme begeleid ik daarnaast ook graag in het terugvinden van zichzelf onder de vele lagen over-aanpassing, het samen zoeken naar de vormgeving van een leven dat beter past bij hun grote gevoeligheid, zodat hun talenten en gaven tot bloei kunnen komen. De context dient hiervoor vaak betrokken te worden in het proces.

Hoe?
-Ik werk eclectisch en op maat vanuit een holistische, integrale visie op heling: gesprek, leestips, teksten, levensstijladviezen, plantenextracten en supplementen, ademhalingswerk, hartcoherentie, meditatietechnieken, helende klanktherapie, creatieve technieken, praktische adviezen en tips, huiswerk, psycho-educatie rond autisme, trauma, psychosomatiek, partnergesprekken, e.a.

-De begeleiding verloopt via videoconferencing (Teams).

Wie ben ik?
Ik ben een therapeutisch werkende arts met ervaring in zowel het ambulante als klinische psychiatrische werkveld. Ik studeerde naast familiale en seksuologische wetenschappen (1999) ook theologie en religiestudies (2012) vanuit een interesse in ethiek, spiritualiteit, levensvragen in relatie tot kwetsbaarheid en trauma. In November 2019 voltooide ik de opleiding existentiële en spirituele levensbegeleiding bij AASPIR (Trosly-Breuil, FR). Daarnaast heb ik mij middels zelfstudie de basisprincipes van de grote psychotherapeutische stromingen en traumasensitief werken eigen gemaakt. Ik heb daarnaast ook ruime doorleefde ervaring met diverse vormen van lichaamswerk, ademhalingswerk, meditatie en creatieve technieken.

Je kan met volgende vragen/klachten bij Janis Schaerlaeken

assertiviteitsproblemen, autisme, communicatieproblemen, complex trauma, depressie, dissociatieve identiteitsstoornis, eenzaamheid, emotionele problemen, grenzen stellen, hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, identiteitsproblemen, innerlijke conflicten, laag zelfbeeld, levensvragen, midlife crisis, posttraumatische stress (PTSS), seksuele problemen, sociale vaardigheidsproblemen, stressklachten, trauma, verdriet, verwerking kindertijd, weinig zelfvertrouwen, zelfmoordgedachten, zelfzorg, zingeving

Aanbod:

 • individuele begeleiding / individuele therapie
 • psychodiagnostic

Janis Schaerlaeken kan je helpen in volgende talen

Engels, Frans, Nederlands

Tarieven:

70 euro/uur
70 euro per uur

Terugbetaling:

Beschikt deze hulpverlener over een RIZIV nummer? ja
Riziv nummer: 1-76064-88-009
Terugbetaling Riziv voor kinderen? nee
Terugbetaling Riziv voor volwassenen? nee
Terugbetaling ziekenfonds voor kinderen? ja
Terugbetaling mogelijk via volgende mutualiteiten:: alle mutualiteiten
Terugbetaling ziekenfonds voor volwassenen? ja
Terugbetaling mogelijk via volgende mutualiteiten:: alle mutualiteiten, 10 tot 14 euro terugbetaling per sessie

Wachtlijst?

Nee

Werkervaring:

 • Ambulante en klinische behandeling van volwassenen met angst- en depressieklachten, trauma's, psychose en bipolariteit, persoonlijkheidsproblemen (Mondriaan Heerlen, Maastricht, GGzE Eindhoven, RCGG Weert, Catarina ziekenhuis Eindhoven)
 • Crisisinterventie en suïcideinterventie (GGzE); traumasensitief werken (O. Van der Hart, B. van der kolk, Janina Fisher, S. Porges, Safe Sound Protocol)
 • Existentiële, oplossingsgerichte en ervaringsdeskundige begeleiding van mensen met autisme, hun partner of familieleden; specialisatie normaal tot hoogbegaafde vrouwen met ASS (CVIM te Luik, Neurodomus te Stokrooie)
 • Psycho-spirituele levensbegeleiding bij hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, autisme (CVIM te Luik, Neurodomus te Stokrooie)
 • Empowerende individuele psycho-educatie voor mensen met autisme en hun context; psycho-educatieve lezing voor een groep mensen met ASS; relatiebegeleiding bij mensen met autisme
 • Ervaringsdeskundige peer-to-peer ondersteuning en psycho-educatie bij (complex) trauma
 • Geestelijke begeleiding van mensen die worstelen met levensvragen, zinvragen, geloofscrisis, persoonlijke groei en transformatie
 • Procesdiagnostiek ASS, specialisatie ASS bij vrouwen

Master opleidingen

 • Arts | K.U.Leuven | 2000
 • Master Theologie en Religiewetenschappen | KUL | 2012
 • Eerste licentie Familiale en Seksuologische Wetenschappen | KUL | 1999

Langdurige bijscholingen (>24u)

 • Spirituele begeleiding | Trosly-Breuil (Frankrijk) | 2019

Kortdurige bijscholingen (<=24u)

 • Spirituele begeleiding |

Neem contact op met Janis Schaerlaeken

Ligging

Heb je hulp nodig in jouw zoektocht naar hulp?
Contacteer ons dan via info@ikzoekhulp.be

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.