Het gebruik van hypnose in de psycho(trauma)therapie

Hypnose komt met de regelmaat van de klok in de belangstelling en boezemt de doorsnee mens angst in op basis van onbekendheid met het fenomeen.

 

Het woord ‘hypnose’ op zich is reeds misleidend. Het stamt van ‘hypnos’ wat in het Grieks ‘slaap’ betekent terwijl iemand onder hypnose zeker niet ‘in slaap’ of ‘weg’ is. De vrees van velen is nochtans dat ze onder hypnose de controle zullen verliezen en verkeerdelijk beïnvloed of gemanipuleerd zullen worden, wat in shows gebeurt. Dit is totaal verschillend van de medische en klinische hypnose, waar hypnose ingezet wordt als tool binnen verantwoorde zorg voor patiënten en cliënten. Iemand die in een hypnotische trance is, is bijzonder alert en kan focussen op gewaarwordingen en herinneringen die vaak in het normale waakbewustzijn niet toegankelijk zijn.

 

In een klinisch-medische context wordt wel eens de term ‘hypnotherapie’ gebruikt. Hypnotherapie is echter ook een misleidende naam aangezien hypnose op zich geen therapie is.

 

Hypnose wordt beter gezien als een ‘tool’ of als een methode als meerwaarde binnen erkende vormen van (psycho)therapie. De toestand van gestuurde aandacht en focus helpt bij het bereiken van doelen, het exploreren van klachten of symptomen, en het mobiliseren van hulpbronnen die herstel bevorderen.

 

Een degelijk opgeleide ‘hypnotherapeut’ of ‘hypnosedeskundige’ heeft eerst een academische opleiding genoten, onderbouwd met evidence-based kennis over geneeskunde (anatomie), menselijke emoties en gedrag. De toepassingen van medische hypnose zijn in ons land legio: medische interventies in een aantal (universitaire) ziekenhuizen worden ondersteund door of uitgevoerd met het gebruik van hypnose en hypnose is doeltreffende techniek bij de uitvoeringen van invasieve onderzoeken bij kinderen en volwassenen. Het gebruik van klinische hypnose binnen psychotherapie kan in diverse andere therapievormen ingeschakeld worden.

 

In dit webinar geven Erik de Soir en Nicole Ruysschaert een wetenschappelijk correct en duidelijk beeld schetsen van wat hypnose is en hoe hypnotische technieken kunnen worden aangewend in een psychotherapeutische en/of medische setting. De bedoeling is om de vele misvattingen uit de weg te ruimen en een onderscheid te maken tussen het evidence-based gebruik van hypnose, enerzijds, en, de wilde, vaak misleidende claims die in de schoot van bepaalde hypnosecentra worden gemaakt m.b.t. de effectiviteit van hypnose als (dure) mirakeloplossing.

 

 

Onze excuses voor de slechte geluidskwaliteit bij de start van de opname, maar gelukkig werd dit probleem tijdens het webinar opgelost waardoor het storend geluid na enkele minuten wegvalt.

 

Dit webinar werd opgenomen op 28 november 2023 en word je aangeboden door VHYP in samenwerking met Konnektit.

 

Wil je geïnformeerd worden over onze gratis webinars die we organiseren of onze nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox ontvangen?

Vul dan hieronder jouw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.