Menopauze avond

27.02.2023

Inhoud:

Vrouwenempowerment: voor vrouwen van 40+ en/of vrouwen die in de overgang zijn

HUMMUS is een organisatie die werkt rond de kracht van minderheidsstemmen. En rond dit thema van de overgang menen we dat een heel aantal stemmen niet gehoord worden, in de eerste plaats die van vrouwen zelf.

Daarom organiseren Hanan (Oumi), Liesbet (Wildit), Veerle (orthomoleculair therapeut) en Fanny (HUMMUS) voor jullie een empowerende avond boordevol verhalen, goede praktijken, concrete tips rond de overgang die jouw levenskwaliteit zullen verhogen. Want als vrouw met vaak vele bordjes in de lucht te houden is deze periode in je leven soms erg veeleisend. Tegelijk is het een enorme kans op persoonlijke groei. Ben je benieuwd?

Dit is ons programma voor die avond:

 • Kennismaken: verbinden met elkaar en met het thema - Fanny Matheusen
 • Overgangsbuffet: een eenvoudige maaltijd met aandacht voor wat vrouwen in de overgang nodig hebben. Met een introductie door Veerle Gabriëls rond voeding en/in de overgang
 • Waardevolle informatie over de overgang gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en ervaringsdeskundigheid: Liesbet Sourbron
 • Hormonale yoga-intermezzo
 • Zelfzorg vanuit een holistische kijk op gezondheid - Hanan Ben Abdeslam
 • Hormonale yoga-intermezzo
 • Afsluiten: Fanny

Voor wie?

Deze avond is zowel nuttig als vrouw die zich op voorhand wil wapenen met informatie over wat de overgang kan betekenen, als vrouw die er midden in zit en op zoek is naar antwoorden, als vrouw die postmenopauzaal is en goed voor haar lijf wil leren zorgen om gezond en zo vitaal mogelijk ouder te worden.

We verwelkomen ook graag zorgverleners die met vragen van vrouwen geconfronteerd worden en hen daarin graag willen leren begeleiden.

Je zal leren: 

 • Welke typische maar ook atypische klachten kunnen voorkomen tijdens de overgang, en welke kunnen blijven duren tot na de menopauze.
 • Hoe je kan weten wanneer je in de overgang dan wel de menopauze zit.
 • Welke effecten de daling van vrouwelijke hormonen hebben op je lichamelijke gezondheid.
 • Hoe de verschillende vrouwelijke hormonen (ja, ook testosteron!) ook een dominospel aan emotionele en cognitieve klachten kan veroorzaken.
 • Hoe een positieve mindset ten aanzien van deze levensfase ook je klachten positief kan beïnvloeden.
 • Wat er belangrijk is om als 40+ vrouw goed te zorgen voor je gezondheid.
 • Wat de recente wetenschappelijke besluiten zijn omtrent de zin of onzin van hormoon substitutie therapie.
 • Je krijgt inspiratie en tips aangeboden vanuit een holistische kijk.
 • Je ontvangt een lijst met zinvolle bronnen (artikels, podcasts, boeken, websites) zodat je jezelf verder kan oriënteren.

Waarom zou je willen deelnemen?

 • We brengen de kracht van 5 vrouwen samen die je op een wijze manier doorheen de avond gidsen en bij wie je je nadien verder kan gaan inspireren, laten verzorgen, adviseren.
 • Je ontmoet andere vrouwen in deze levensfase en voelt je minder alleen met wat je beleeft.
 • Als de overgang je nog niets zegt, ben je er na deze avond veel beter op voorbereid of realiseer je je misschien dat je er toch al inzit.
 • Je voelt je niet meer gek, aanstellerig, abnormaal bij alles wat er in jouw lichaam en geest beweegt.

Waar:

HUMMUShuis Mechelen
Hendrik Consciencestraat 8
2800 Mechelen

Wanneer:

 • 27.02.2023 | 17.30-22.00u

Kostprijs:

90,00 €

Hoe inschrijven:

Docent:

Hanan Ben Abdeslam

De menopauze is een belangrijke levensfase, een fase om zorg voor te dragen voor je lichaam en leefstijladviezen in te winnen. Als beoefenaar van Chinese geneeskunde zal ik je manieren aanreiken om voor jezelf te zorgen met tips&trics. Je bent er niet alleen, je verdient het om je gesteund te voelen.

Fanny Matheusen

Ik ben Fanny en besefte nog maar heel recent dat ik wellicht al een tijdje in de overgang zit. Het maakte verontwaardiging in me los dat ik daar door geen van mijn zorgverleners eerder op gewezen was; bij hen ontbreekt ook de kennis moest ik later vaststellen toen ik zelf al meer wist. Daarom voel ik een roeping om over dit thema te spreken en deze avond te organiseren samen met vrouwen van wie ik ook al veel mocht leren.

Vrijmoedig spreken is een thema in mijn leven en werk. Vandaar heb ik HUMMUS opgericht, een organisatie die werkt rond inclusie, conflict en cocreatie. Met een bijzondere aandacht voor de kracht en de wijsheid die in minderheidsstemmen schuilt. Ik ben graag jullie gastvrouw voor de avond in ons HUMMUShuis, waar we opleidingen geven rond deep democracy en zoveel meer.

Veerle Gabriëls

Veerle Gabriels van goedinjevel.nu zorgt voor een introductie tot de hormoonvriendelijke maaltijd op de buffettafel.

Ze is orthomoleculair therapeut volgens de kPNI. Vanuit de verontwaardiging dat vrouwen anno 2020 nog steeds moeten horen "dat die kwaaltjes er nu eenmaal bijhoren" en "ze er nu eenmaal mee moeten leren leven", volgde ze de opleiding tot reset je hormonen coach en begeleidt vrouwen op een natuurlijke weg naar hormonale balans. Voeding, leefstijl, bioritme, beweging: we hebben zoveel krachtige tools in handen om ons lichaam te ondersteunen zonder hormoonverstoorders. Je vindt haar op goedinjevel.nu.

Liesbet Sourbon

Ik ben Liesbet Sourbron, klinisch psychologe, leraar en counselor. Ik werk in hoofdberoep als zorgcoördinator in een secundaire school, en daarnaast ontwerp ik psycho-educatieve trajecten met mijn onderneming WILdIT.
Ik startte WILdIT in een fase waarin ik zelf te maken kreeg met symptomen die samenhangen met de menopauze, al wist ik het toen niet als dusdanig te plaatsen. Ik had plots last van slaapproblemen, hartkloppingen en spierpijnen. Huh, heeft dit iets te maken met menopauze dan?, hoor ik je denken. Hoe zouden we het ook moeten weten, want de menopauze is de 'pauze' waar niemand over lijkt te praten, en waar ik op mijn 'jonge' leeftijd van 42 jaar al zeker nog niets over gehoord had.

Ik zit ondertussen in wat ze noemen de ‘late transitie’, dus in een laatste fase van de overgang naar menopauze. Mijn zoektocht naar antwoorden op mijn vele vragen omtrent deze levensfase die elke vrouw doormaakt, maakte me zowel boos ('waarom worden vrouwen hier niet deftig over geïnformeerd?'), triestig (bij het bekijken van de website van de 'Belgian menopause society' die op quasi non-actief staat), ongerust (o.a. bij het lezen van het zinnetje 'je wordt plots en zomaar een ongezonde versie van jezelf') maar ook strijdvaardig.

Ik heb er met mijn bedrijf WILdIT mijn missie van gemaakt om je te informeren én inspireren over de overgang en wat dit betekent voor je lijf, gebaseerd op wetenschappelijke niet-farma gesponsorde informatie, gecombineerd met mijn kennis over positieve psychologie en oplossingsgerichte en motivationele counselingtechnieken.

Zo sta ook jij na mijn workshop 'de menopauze als katalysator voor krachtige keuzes' sterker in je schoenen in je zoektocht naar de juiste aanpak van de overgangsklachten die je misschien ervaart of zal ervaren.

Thema's:

mindfulness / meditatie / yoga, omgaan met stress, persoonlijke groei, vrouw-zijn, zelfzorg

Organisatie:

Deze activiteit wordt aangeboden door Liesbet Sourbron
Bekijk het profiel van Liesbet Sourbron
Binnenkort
25.02.2024
Dansworkshop Passie & VUUR
Anne Geerts
28.02.2024
Heeft mijn kind een eetprobleem?
Anneke Erkelens
28.02.2024 - 13.03.2024 - 20.03.2024 - 27.03.2024 - 17.04.2024
Kindertraining THIS IS ME!
Ruth Verhasselt
29.02.2024 - 28.03.2024 - 25.04.2024 - 30.05.2024 - 27.06.2024 ...
Ontmoetingsavond jong partnerverlies
Evi Vanheel

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.