In deze blog zetten we de mogelijkheden inzake terugbetaling van psychologische zorg op een rijtje.
Op vandaag zijn er 2 systemen van terugbetaling.
Enerzijds is er de - weliswaar - beperkte tegemoetkoming via de mutualiteiten en anderzijds is er de tegemoetkoming via het RIZIV.
Wat de mutualiteiten betreft heeft elke mutualiteit zijn eigen regeling. Hierna geven we je een overzicht.
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via CM:
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Neutraal Ziekenfons Vlaanderen:
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Solidaris Vlaanderen:
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op een psycholoog kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Solidaris Brabant.
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via de Liberale Mutualiteit:
De tegemoetkoming bedraagt
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Helan:
De tegemoetkoming bedraagt
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via HR rail (voor medewerkers van de NMBS):
De tegemoetkoming bedraagt
Sinds september 2021 bestaat er - naast de tegemoetkoming via de mutualiteit - voor een beperkte groep hulpzoekenden bij een beperkte groep hulpverleners ook de mogelijkheid om via de wettelijke ziekteverzekering (het RIZIV) een tegemoetkoming te ontvangen voor psychologische zorg. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het derdebetalerssysteem waardoor je zelf enkel het remgeld dient te betalen.
VOOR WIE?
Iedereen die hulp nodig heeft naar aanleiding van psychologische problemen kan zich aanmelden. Je hebt géén doorverwijzing nodig van je huisarts.
Maar niet iedereen kan effectief beroep doen op dit systeem. De individuele sessies dienen begeleid te worden door een klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog die aangesloten is bij een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de conventie met het RIZIV heeft ondertekend. Voor groepssessies kan de psycholoog of orthopedagoog samenwerken met andere zorg- of hulpverleners die verbonden zijn aan het netwerk.
Het aanbod wordt georganiseerd volgens 2 leeftijdscategorieën:
Deze leeftijdscategorieën overlappen elkaar om te zorgen voor een passend aanbod voor mensen van 15 tot en met 23 jaar, die dus hun zorgnetwerk (jeugd of volwassen) kunnen kiezen naargelang van de aard van hun behoeften.
AANBOD?
Er zijn 2 types zorg:
HOE KAN JE DEZE VORM VAN HULP VINDEN?
Je kan op 3 manieren een geconventioneerde psycholoog / orthopedagoog vinden:
Via onze activiteitenkalender kan je het groepsaanbod van onze leden terugvinden.
WAT KOST HET?
Het aantal sessies dat het RIZIV vergoedt per periode van 12 maanden hangt af van het soort netwerk en het soort sessie :
VOOR DE VOLLEDIGHEID
Als je recht hebt op een tegemoetkoming via het RIZIV heb je geen recht op de tegemoetkoming via de mutualiteit zoals beschreven in punt 1.
Als je zelf naar een hulpverlener gaat die niet is aangesloten bij een netwerk geestelijke gezondheidszorg, maak je geen aanspraak op deze terugbetaling.
Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken & is beheerder van ikzoekhulp.be. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.
© 2023 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden