Op vandaag zijn er verschillende systemen van (gedeeltelijke) terugbetaling van psychologische zorg:
In deze blog zetten we de mogelijkheden inzake terugbetaling van psychologische zorg op een rijtje.
1. Tegemoetkoming via mutualiteiten en aanvullende verzekeringen
Wat de mutualiteiten betreft heeft elke mutualiteit zijn eigen regeling. Hierna geven we je een overzicht.
Voor de volledigheid: er is geen tussenkomst via de mutualiteit als
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via CM:
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Neutraal Ziekenfons Vlaanderen:
Ook online sessies komen in aanmerking zolang er aan één van bovenstaande voorwaarden voldaan wordt.
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Solidaris Vlaanderen:
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op een psycholoog die geregistreerd is bij de Psychologencommissie kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Solidaris Brabant.
De tegemoetkoming bedraagt:
Meer details via deze link
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via de Liberale Mutualiteit:
De tegemoetkoming bedraagt
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via Helan:
De tegemoetkoming bedraagt
Als je beroep doet op 1 van de hierna genoemde hulpverleners kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming via HR rail (voor medewerkers van de NMBS):
De tegemoetkoming bedraagt
Ook hospitalisatieverzekeringen bieden soms in het kader van voor- en/of nazorg terugbetaling van psychologische zorg aan. Informeer hiervoor bij je verzekeringsmaatschappij.
2. Tegemoetkoming via het RIZIV
Sinds september 2021 bestaat er - naast de tegemoetkoming via de mutualiteit - voor een beperkte groep hulpzoekenden bij een beperkte groep hulpverleners ook de mogelijkheid om via de wettelijke ziekteverzekering (het RIZIV) een tegemoetkoming te ontvangen voor psychologische zorg. Deze hulp wordt ook eerstelijns psychologische zorg of hulp via de conventie genoemd en richt zich op kinderen, jongeren en volwassenen.
Er zijn 3 vormen van tussenkomsten die door het RIZIV vergoed worden:
VOOR WIE?
Dit aanbod richt zich vooral op de mensen met een kwetsbaarheid op het vlak van psychisch welbevinden of met lichte tot matige psychologische problemen.
Je hebt géén doorverwijzing nodig van je huisarts.
Maar niet iedereen kan effectief beroep doen op dit systeem. De individuele sessies dienen begeleid te worden door een klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog die aangesloten is bij een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de conventie met het RIZIV heeft ondertekend. Voor groepssessies kan de psycholoog of orthopedagoog samenwerken met andere zorg- of hulpverleners die verbonden zijn aan het netwerk.
Het aanbod wordt georganiseerd volgens 2 leeftijdscategorieën:
WAT KOST HET?
Voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar is er geen persoonlijk aandeel.
Voor volwassenen vanaf 24 jaar oud:
HOEVEEL SESSIES WORDEN ER VERGOED?
Het aantal sessies dat je vergoed krijgt per periode van 12 maanden, hangt af van jouw leeftijd, het type zorg dat je ontvangt of het soort sessie dat je volgt:
In het netwerk “Kinderen en Adolescenten” (tot en met 23 jaar):
In het netwerk “Volwassenen” (vanaf 15 jaar)
HOE KAN JE DEZE VORM VAN HULP VINDEN?
Je kan op 3 manieren een geconventioneerde psycholoog / orthopedagoog vinden:
Via onze activiteitenkalender kan je het groepsaanbod van onze leden terugvinden.
VOOR DE VOLLEDIGHEID
Als je zelf naar een hulpverlener gaat die niet is aangesloten bij een netwerk geestelijke gezondheidszorg, maak je geen aanspraak op deze vorm van terugbetaling.
3. Tegemoetkoming via werkgevers
Sommige grotere bedrijven hebben een welzijnsbudget voor hun medewerkers en bieden Employee Assistance Programs aan via POBOS of gelijkaardige organisaties. Het zijn programma's die werkgevers aanbieden om hun werknemers te ondersteunen bij persoonlijke en werkgerelateerde problemen die hun welzijn en werkprestaties kunnen beïnvloeden.
EAP's kunnen ondersteuning bieden via telefonische hulp, counseling, coaching, online bronnen of doorverwijzing naar gespecialiseerde professionals.
Studenten kunnen contact opnemen met de sociale dienst van de Hogeschool / universiteit. Zo worden er in Antwerpen 10 sessies terugbetaald worden vanuit psy-net. Meer info via https://psy-net.be/
Voor mensen met een vluchtverhaal of migratieachtergrond kan je meer info vinden via https://www.opennetwerk.be/psychotherapie/wie-komt-tussen?
Personen met een handicap kunnen via het persoonsvolgend budget (PVB) als meerderjarige zorg en ondersteuning kopen. Die zorg en ondersteuning kan je kopen binnen bij individuele begeleiders, bij professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders. Meer info via https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pvb/algemeen
Deze blog is geschreven door Sonja Delbeecke. Ze heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken & is beheerder van ikzoekhulp.be. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.
© update 2 april 2025 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden