Scheiden = conflict + verlies

Ga je scheiden?

Wil je dat je kinderen hier zo min mogelijk last van hebben?

Ben je al een tijd gescheiden en loopt het contact met je ex-partner moeilijk?

 

De SCHIP-aanpak kan jullie helpen om als ouders op een constructieve manier met elkaar om te gaan.

 

Als het schip is gestrand, is het zaak dat de opvarenden kunnen worden gered, zodat de opgelopen averij beperkt blijft.

De SCHIP-aanpak heeft als doel ex-partners zodanig met elkaar te verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap.

Er dient een nieuwe connectie te worden gemaakt met elkaar en dit omwille van de kinderen.

SCHEIDEN = CONFLICT + VERLIES

 

Scheiden is een pijnlijk proces voor alle betrokkenen. Je wordt geconfronteerd met een emotionele achtbaan van gevoelens van verlies & verdriet, schuld & schaamte, boosheid & rancune. 

Als de ex-partners niet in staat zijn tot overeenstemming te komen over de emotionele en praktische aspecten van hun scheiding, lopen ze het risico op een vechtscheiding. Een vechtscheiding kenmerkt zich door de ernstig conflictueus verlopende communicatie tussen ouders. Regelmatig verliezen ouders daarbij het belang van de ander en van de kinderen uit het oog en staan ze continu in vechtstand.

Een scheiding gaat echter ook gepaard met heel wat verliesaspecten: verlies van de partner, gedeeltelijk verlies van de kinderen, verlies van vertrouwen, verlies van financiële zekerheid, verlies van sociale omgeving, verlies van huis, …

Een aanpak waarbij zowel verlies- als conflictaspecten aandacht krijgen, is helpend voor ex-partners om weer als partners in ouderschap met elkaar verder te kunnen. Dit is de SCHIP-aanpak, een integrale aanpak waarbij er gefocust wordt op de verliezen & kwetsuren die bij het ex-koppel zijn ontstaan.

 

S.C.H.I.P.

SCHIP is een acroniem voor Samenkomen, Conflict- en verliesverheldering, Helpend horen, Integratie en Partners. Het zijn de fases die tijdens een SCHIP-traject doorlopen worden waarbij er zowel aandacht is voor het conflict als voor het verlies.

De SCHIP-aanpak biedt met andere woorden een integrale benadering waarbij er zowel aandacht is voor datgene dat jullie hebben verloren, voor elkaars kwetsuren en het geschonden vertrouwen. Met als uiteindelijk doel: verbinden als partners in ouderschap. Als dit lukt worden kinderen gevrijwaard van een keuze tussen mama of papa. Dit gun je toch je kind?

 

DE SCHIP-BEGELEIDING

De SCHIP-begeleiding is er voor mensen in “zwaar weer”, voor, tijdens en na de scheiding. Onder de deskundige begeleiding van een SCHIP-behandelaar ga je samen aan de slag met als uiteindelijke doel een nieuwe verbinding aan te gaan als partners in ouderschap.

De keuze om met je (ex)-partner het SCHIP-traject aan te gaan is geen eenvoudige. Het kost tijd, energie en motivatie om het te doen slagen. Als het lukt, wordt de kans op een gelukkiger toekomst voor beiden vergroot.

 

WAAR VIND IK EEN SCHIP-BEHANDELAAR?

 

Wil je er meer over weten, maak dan een afspraak met een SCHIP-behandelaar. Je kan hen vinden via ikzoekhulp.be.


Deze blog werd geschreven door Sonja Delbeecke, SCHIP-behandelaar / erkend bemiddelaar in familiezaken / gezins-, relatie- en systeemtherapeute / verlies- en rouwtherapeute & beheerder van ikzoekhulp.be

 

Wil je onze volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.

 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.