Podcast Joonas: Jongeren en ouders ondersteunen na scheiding

Wat is het belang van het kind?
Wat is de rol van het parket bij een scheiding?
Wat is levend verlies bij scheiding?
Wat vertellen kinderen en jongeren aan AWEL over de scheiding van hun ouders?
Wat zijn de ervaringen van een familierechter op rust?
Wat zijn risicovolle en beschermende factoren voor kinderen en jongeren?
Wanneer en hoe zet je best bemiddeling in?
Wat is ouderverstoting en hoe herken je het?
Daarover gaat podcast JOONAS.
Een toegankelijk platform waar uitspraken van betrokkenen worden voorgelegd aan deskundigen uit de hulpverlening en/of justitiële wereld.

 

‘Ik herinner me een limoengroen valiesje waar ik elke week mijn spullen moest insteken.’

‘Het grootste gemis vandaag is de dag van de wissel, het besef dat ze er die avond niet zullen zijn.’

‘Ik had graag gehad dat iemand anders mijn ouders eens goed de waarheid zou gezegd hebben.“ 

 

 

 

JOONAS werd gemaakt door advocaat-familiaal bemiddelaar Sophie Vanhemmens en onze experte klinisch psycholoog-psychotherapeut Vanessa Maes. 

 

Sophie werkt al een aantal jaren als advocaat in familiezaken en als jeugdadvocaat. Vanuit de praktijk besliste ze de opleiding familiaal bemiddelaar te volgen. Momenteel combineert ze beiden. Ze is een vurig voorstander om bemiddeling meer in the picture te zetten. ‘Elk kind zou het recht moeten hebben dat hun ouders bemiddeling proberen.’

 

Vanessa werkt al 15 jaar met gezinnen waarbij de echtscheiding complex is, eerst binnen het Alianza project en momenteel als zelfstandig psychotherapeut. Ze is auteur van de toolbox ‘Blijven staan ondanks de storm’ en mede-auteur van het gelijknamige boek. Ze is een veelgevraagd spreker en opleider rond het thema.
‘Ouders en kinderen in een (conflict)scheiding hebben nood aan meer kennis en steun. Er is nog te veel onwetendheid, waardoor ouders en jongeren te vaak in de kou blijven staan.”

 

De  deskundigen met wie ze in gesprek gaan zijn expert in hun vakgebied én staan met beide voeten in de praktijk staan.

 

In aflevering 1 staat het belang van het kind centraal.  
Maar wat is ‘het belang van het kind’? Het lijkt soms een containerbegrip waar iedereen het over heeft, maar waar niemand echt weet wat het inhoudt.
Bruno Vanobbergen, voormalig kinderrechtencommissaris en huidig directeur van het agentschap Opgroeien vertelt hoe hij vanuit zijn ervaring vindt dat deze term moet ingevuld worden. 


Aflevering 2 gaat over de rol van het parket bij een scheiding.
De makers gaan in gesprek met Ine Van Wymeersch, procureur des Konings met een sterke affiniteit met scheidingen. Het gesprek gaat over de specifieke rol van het parket of het openbaar ministerie wanneer een scheiding zo complex wordt dat een rechtbank betrokken wordt.
Haar jarenlange ervaring op de zittingen, een scherp inzicht, haar deskundigheid, een tas koffie en een duidelijke mening… meer was er niet nodig voor een boeiend gesprek. 


Aflevering 3 zoomt in op de specifieke rouw bij scheiding. Elk scheiding is immers een rouwproces voor ouders en voor kinderen. Het is veel meer verlies dan het verlies van een partner.
Onze experte, klinisch psycholoog en rouwtherapeut An Hooghe vertelt hoe het verlies zich situeert op alle facetten van het leven: het verlies van een project, verlies van identiteit, verlies van een toekomst maar ook een herschrijven van een verleden.
Het is een rouwproces dat verschillend is van een rouwproces na overlijden. En toch zijn er ook gelijkenissen, waar je ze misschien niet direct verwacht.
An doet een oproep voor mildheid, voor tijd nemen en voor het schrijven van een verhaal waar je mee verder kan. 

 

Aflevering 4 gaat over wat kinderen en jongeren deelden met AWEL, de vroegere kinder- en jongerentelefoon.
Sibille Declercq is directeur van Awel. Al 40 jaar kunnen kinderen en jongeren anoniem bellen naar AWEL. Aan de andere kant zitten vrijwilligers die de tijd nemen om te luisteren, naar de verhalen van kinderen, naar hun grieven en  hun bezorgdheden… Het gaat over heel concrete kleine dingen tot de complexere levensvragen wanneer kinderen gekneld zitten in moeilijke thuissituaties. Een groot aantal gesprekken gaat over scheiding.
Sibille vertelt ons wat deze kinderen en jongeren de voorbije jaren gedeeld hebben met de anonieme luisteraars. Ze deelt met ons wat al deze telefoongesprekken of chats ons kunnen leren over wat kinderen en jongeren nodig hebben.
In deze aflevering staan de kinderen en jongeren centraal. En vooral hoe belangrijk het is écht naar hen te luisteren… 

 

In aflevering 5 duiken we de rechtbank in.
Hoe verloopt een zitting op de familierechtbank?
Wat betekent een Kamer van Minnelijke Schikking?
In hoeverre wordt een kind betrokken bij de beslissing rond ouderlijk gezag en de verblijfsregeling?
Maar vooral… hoe kan het allemaal nog beter?
Familierechter Jacques Mahieu geeft zijn mening over de werking van de rechtbank. Maar ook over de nood aan (en het ervaren tekort aan) samenwerking met hulpverlening.
Vanuit zijn positie en zijn ervaring vertelt hij eerlijk en ongezouten. Hij roept op om bruggen te bouwen want volgens hem worden door een gebrek aan samenwerking momenteel kinderen en ouders in de steek gelaten.

 

En laat die samenwerking nu net het doel zijn voor het maken van deze podcast.

Benieuwd?
Momenteel zijn er 5 afleveringen online.
Iedere maand komt er een aflevering bij.

 

Wil jij als ouder of als (volwassen) kind van gescheiden ouders ook getuigen?
Neem dan zeker contact op.
Hoe meer verhalen en getuigenissen, hoe dichter de gesprekken bij de realiteit staan
.

Je kan Vanessa contacteren via deze link

 

Klik hier om de podcasts te beluisteren

 

Wil je onze volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.

 

 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.