9 tips om op constructieve wijze uit elkaar gaan

Wie denkt aan scheiden of geconfronteerd wordt met een scheidingsmelding gaat vaak op zoek naar informatie op het internet. Even het woord "scheiden" intikken levert ontelbare linken naar allerlei websites op. De hoeveelheid informatie zorgt er vaak voor dat je als lezer door het bos de bomen niet meer ziet. Waar moet je nu echt rekening mee houden? Waar kan je later spijt van krijgen? Bij wie kan je terecht voor hulp? Deze tips kunnen jou helpen om tot een goede scheidingsovereenkomst te komen:

Tip 1: Schakel professionele hulp advies in

Door professionele hulp in te schakelen krijg je inzicht in de verschillende mogelijkheden met hun voor- en nadelen. Bij een bemiddelaar krijg je te horen wat het verschil is tussen een notaris / advocaat of bemiddelaar en wat de voor- en nadelen van elke professional zijn. Ook inzake de regelingen is het belangrijk om stil te staan bij de mogelijkheden en hun gevolgen. Op die manier kan je latere verrassingen vermijden.

 

Tip 2: Een goed plan kost tijd en geld

Eens de beslissing is genomen, heb je misschien de neiging om alles snel snel te regelen en liefst zo goedkoop mogelijk. Dus snel iets op papier zetten, zonder een professional erbij te betrekken. Maar goedkoop kan later duurkoop worden als je op basis van onvolledige informatie beslissingen hebt genomen. Investeer tijd en geld om jezelf te informeren en na te denken over oplossingen die voor jullie beiden en de kinderen nodig en goed zijn.

 

Tip 3: Verdiep je in elkaars belangen en motivatie

Om tot een goede overeenkomst te komen, is het belangrijk dat je niet alleen naar jezelf kijkt, naar wat je zelf wil. Het is ook belangrijk om stil te staan bij datgene wat de ander wil. Op die manier kan je tot afspraken komen die door beiden gedragen worden. Vind je dit moeilijk, schakel dan de hulp in van een erkend bemiddelaar om jullie hierbij te helpen.

 

Tip 4: Erken emoties

Scheiden is niet alleen een juridisch proces, het is vooral een heftig emotioneel proces. Praat over jouw verdriet, boosheid of rouw met vrienden of familie. En aarzel niet om contact op te nemen met een psychotherapeut als je begeleiding nodig hebt in dit emotionele proces.

 

Tip 5: Denk aan de lange termijn

Vanuit het verlangen om snel tot een overeenkomst te komen, vormen emoties zoals boosheid, verdriet of schuldgevoel soms de basis voor een afspraak. Maar emoties zijn vaak slechte raadgevers. Het is bijgevolg belangrijk om te bedenken of je over een paar jaar nog achter een beslissing staat, als de hevigste emoties weg zijn.

 

Tip 6: Een goede scheidingsovereenkomst is niet van beton

De afspraken die jullie nu vastleggen in jullie overeenkomst zijn vaak gebaseerd op de huidige situatie. Het is echter belangrijk om te realiseren dat situaties kunnen veranderen. Zowel de situatie van jullie als van de kinderen kan er voor zorgen dat het nodig is om opnieuw rond tafel te gaan zitten. Voorzie dit in jullie overeenkomst.

 

Tip 7: Een goed plan sluit aan bij de juridische werkelijkheid

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan delen jullie in principe alles door de helft. Als je hiervan wil afwijken, is het belangrijk om dit duidelijk met elkaar te bespreken en neer te schrijven in jullie overeenkomst. Dit kan verhelderend werken als er later toch discussies over de afspraken zouden ontstaan. Soms is het voor andere partijen belangrijk om de achtergronden van afspraken te kennen.

Tip 8: Investeer in een goede samenwerking met je collega-ouder

Naar aanleiding van de scheiding wordt jullie partnerrelatie stopgezet. Jullie worden ex-partners. Maar als jullie kinderen hebben, blijven jullie wel voor altijd met elkaar verbonden via de kinderen. Jullie kunnen nooit ex-ouders worden en bijgevolg is het belangrijk om te investeren in een goede samenwerking met je collega-ouder. Accepteer dat je niet alles kunt vastleggen en investeer in rechtstreeks constructief contact tussen jullie beiden. Vind je dit moeilijk? Laat je hierin begeleiden door een hulpverlener die vertrouwd is met ouderschap na scheiding.

 

Tip 9: Pak conflicten aan

Zijn jullie reeds uit elkaar maar zijn jullie destijds snel snel gescheiden zonder goede afspraken te maken en zorgt dit voor problemen m.b.t. de kinderen? Aarzel dan niet om er alsnog werk van te maken en samen rond tafel te gaan zitten met de hulp van een erkend bemiddelaar.

 


Deze blog werd geschreven door Sonja Delbeecke, erkend bemiddelaar in familiezaken / gezins-, relatie- en systeemtherapeute / verlies- en rouwtherapeute & beheerder van ikzoekhulp.be, dé wegwijzer naar professionele hulp in Vlaanderen waar je zowel bemiddelaars, psychologen, psychotherapeuten als coaches vindt.

Wil je onze volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.