De 10 meest gestelde vragen aan een bemiddelaar in familiezaken
Rond familiale bemiddeling zijn er nog veel onduidelijkheden en misverstanden. In deze blog bespreken we de 10 meest gestelde vragen aan de bemiddelaar.
Vraag: wij hebben samen beslist om te scheiden, hebben reeds afspraken gemaakt maar willen dit graag voorleggen aan een professional. Kunnen we hiervoor terecht bij een bemiddelaar?
Ja, de bemiddelaar kan samen met jullie bekijken of de afspraken rekening houden met de belangen van alle betrokkenen en of jullie overeenkomst ook conform de wettelijke regels is. Koppels die op een constructieve wijze hun scheiding willen regelen, kunnen hiervoor een beroep doen op een familiaal bemiddelaar.
Vraag: als we ervoor kiezen om via een bemiddelaar onze echtscheiding te regelen, is dit dan ook wettelijk? M.a.w. dienen we daarna nog naar een advocaat of notaris te stappen?
Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming kunnen alle afspraken i.v.m. de kinderen en de roerende goederen neergeschreven worden in een overeenkomst dat opgemaakt wordt door de bemiddelaar. Dit document kan vervolgens overhandigd worden aan de rechtbank die de echtscheiding uitspreekt.
Enkel als jullie eigenaar zijn van een huis dient er langs gegaan te worden bij de notaris om de afspraken m.b.t. het huis in een notariële akte neer te schrijven. Pas daarna kan er aan de rechter gevraagd worden om de echtscheiding uit te spreken.
Vraag: kunnen samenwonenden ook beroep doen op een bemiddelaar?
Ja, zowel feitelijk als wettelijk samenwonenden kunnen bij de bemiddelaar in familiezaken terecht om afspraken te maken m.b.t. hun kinderen en roerende goederen. Desgewenst kunnen zijn op een eenvoudige wijze de schriftelijke overeenkomst laten homologeren door de rechtbank. Voor deze procedure heb je geen advocaat nodig en het zorgt ervoor dat de overeenkomst wettelijk afdwingbaar wordt.
Vraag : hoe lang duurt een bemiddeling?
Als de betrokkenen niet worstelen met grote conflicten worden er gemiddeld een 3 à 5 gesprekken gepland. Als de conflicten al langere tijd aanslepen en hardnekkig zijn, vraagt dit meer tijd om tot afspraken te komen. De tijdsduur tussen 2 gesprekken wordt bepaald door de betrokkenen.
Vraag: moeten we samen komen?
Het is wenselijk om samen een eerste afspraak bij de bemiddelaar te maken. Op die manier ontvangen jullie beiden gelijktijdig de gegeven informatie & kunnen jullie samen beslissen of bemiddeling voor jullie de gepaste manier is om tot afspraken te komen. De bemiddelaar begeleidt het gesprek in goede banen en helpt jullie op die manier om tot een voor beiden aanvaardbare oplossing te komen.
Uitzonderlijk kan het, om diverse redenen, gebeuren dat er apart wordt afgesproken voor 1 of meerdere aparte gesprekken. Als dit gebeurt zal de bemiddelaar er over waken dat er evenveel gesprekken met beiden gebeuren.
Vraag: worden de kinderen betrokken bij een bemiddeling?
Dit gebeurt niet standaard, maar het kan wel als de bemiddelaar en jullie van mening zijn dat dit kan helpen om een beter zicht te hebben op de gevoelens en/of belangen van de kinderen. Als de kinderen erbij betrokken worden, kan ofwel de bemiddelaar zelf in gesprek gaan met de kinderen, maar soms verwijst de bemiddelaar hiervoor ook door naar een kindertherapeut. Dit is afhankelijk van de competenties van de bemiddelaar.
Vraag: beslist de bemiddelaar hoe alles geregeld wordt?
Neen, de bemiddelaar begeleidt de gesprekken, maar neemt zelf geen beslissingen. Als neutrale derde waakt hij er over dat er oog is voor de belangen van alle betrokkenen, zorgt hij er voor dat jullie over de nodige informatie beschikken en helpt jullie om tot afspraken te komen waardoor het conflict opgelost wordt .
Vraag: hoeveel kost het?
Hierover bestaan geen vaste afspraken. Elke zelfstandige bemiddelaar is vrij om zijn tarief te bepalen. De totale kostprijs wordt bepaald op basis van verschillende factoren, o.a. de complexiteit van de situatie, de ervaring van de bemiddelaar, ...
Sommige bemiddelaars vermelden hun tarieven op hun website. Als dit niet het geval is, is het aan te raden om hierover duidelijkheid te vragen voor de bemiddeling start.
Vraag: wat zijn de voordelen om te kiezen voor bemiddeling?
Een procedure op de rechtbank zorgt vaak voor onherstelbare schade. Dit is grotendeels te verklaren door het afstandelijke, officiële en soms vijandige karakter van de procedure.
Bij een bemiddeling worden de betrokkenen geholpen om samen op kalme en serene wijze met elkaar in dialoog te gaan en samen op zoek te gaan naar een aanvaardbare oplossing voor hun conflict. Als er een oplossing wordt gevonden dat rekening houdt met de belangen van alle betrokkenen, verhoogt dit ook de kansen op de toekomstige naleving ervan.
In vergelijking met een gerechtelijke procedure is bemiddeling dus goedkoper, sneller en aangenamer dan een procedure via de rechtbank.
Vraag: waar vind ik een bemiddelaar in familiezaken?
In het netwerk van Konnektit hebben wij verschillende erkende bemiddelaars in familiezaken. Je vindt ze op de website van ikzoekhulp.be.
Deze blog werd geschreven door Sonja Delbeecke, erkend bemiddelaar in familiezaken / gezins-, relatie- en systeemtherapeute / verlies- en rouwtherapeute & beheerder van ikzoekhulp.be
Wil je onze volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?
Vul dan hieronder jouw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.
Delen op
Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.