Klinische hypnose is een term die je weinig tegenkomt. De term hypnotherapie wordt meer gebruikt. Helemaal correct is die term niet, want hypnose is geen echte therapie. Het is eerder een ‘tool’ om bepaalde doelen te bereiken.
Een hypnotherapeut heeft zich geschoold in modellen en kennis over geneeskunde, menselijke emoties en gedrag. Het is geen kwakzalver die je op een podium in slaap laat vallen en je gekke dingen laat doen. Want zo wordt er in de volksmond over hypnose gesproken.
Waarschijnlijk omdat hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’, wat ‘slaap’ betekent. Wanneer je onder hypnose wordt gebracht, slaap je niet.
Integendeel.
Iemand die in een hypnotische trance is, is net bijzonder alert en kan zich focussen op gewaarwordingen en herinneringen die vaak in het normale bewustzijn niet toegankelijk zijn.
Kies je voor een therapie waarbij men hypnose toepast, wees dan zeker dat je therapeut een degelijke basisopleiding heeft zoals arts, psycholoog, bachelor in de gezondheidszorg… én dat hij/zij ook binnen het vakgebied van de psychotherapie een grondige training in hypnose volgde.
Er bestaat geen standaard hypnosesessie. Alles hangt af van de therapeut, de patiënt en het probleem dat moet opgelost worden.
Wat je wel kan verwachten is dat je in een staat van hypnose geraakt door bijvoorbeeld een relaxatie-oefening of een visualisatie.
In sommige gevallen ‘brengt’ de therapeut je door suggestie op een bepaalde plaats, maar soms helpt hij om herinneringen uit het verleden terug op te zoeken.
De verschillende hypnotische technieken kunnen gebruikt worden om de oorsprong van het probleem te zoeken. Soms zijn het onopgeloste en onverwerkte emoties die gekoppeld worden aan gebeurtenissen uit het verleden die je je zelfs niet meer herinnerde.
Een hypnosesessie heeft weinig effect op het geheugen. Tenzij er tijdens de sessie specifiek gewerkt werd op het vergeten van bepaalde gebeurtenissen.
De hypnosecentra rijzen als paddenstoelen uit de grond. In België is er zelfs geen enkele officiële erkenning voor het statuut van hypnotherapeut. Daarom raden we je aan om enkel een hypnotherapeut te raadplegen die een degelijke wetenschappelijke opleiding kreeg. Er zijn zoveel therapeuten die hypnose toepassen die geen wetenschappelijke onderbouw hebben. Hypnotherapeuten die lid zijn van VHYP volgden een lange opleiding van minstens 200 uren, met praktijkoefeningen en een eindwerk.
Hypnose is geen wondermiddel. Het kan een hulpmiddel zijn of een ondersteuning van je behandeling. Zeker bij traumabehandeling zal er zeer zorgvuldig moeten overwogen worden of hypnose wel goed voor je is.
Ingebeelde maagringen om te vermageren, definitieve verwerking van jeugdtrauma’s, je persoonlijkheid veranderen… kunnen door enkele hypnosesessies onmogelijk verholpen worden zonder een allesomvattende begeleidende psychotherapie.
Bekijk ons webinar over hypnose via deze link
Op zoek naar een therapeut die voldoende geschoold is om ook hypnose toe te passen in jouw begeleidingsproces?
Ga naar www.ikzoekhulp.be voor een therapeut in jouw buurt.
Heb je graag wat meer advies bij jouw zoektocht?
Bel dan op 0496 50 56 65.
We helpen je graag op weg.