Loopbaanbegeleiding met loopbaancheques, hoe werkt dit?

In juli 2013 creëerde de toenmalige regering het systeem van loopbaancheques. Zo gaven ze werknemers en zelfstandigen de mogelijkheid om hun job of positie op de professionele markt even kritisch te bekijken. Veel werknemers liepen immers vast in hun job of vielen zo ten prooi aan een burn-out. De loopbaancheque kent nog steeds een groot succes, maar sinds begin van dit jaar zijn de voorwaarden aangepast. In deze blog verduidelijken we de nieuwe voorwaarden.

Waarvoor dienen loopbaancheques?

 

Heel veel mensen gaan tegen hun zin werken omdat ze zich niet goed voelen in de functie of in het beleid van het bedrijf waar ze professioneel actief zijn. Vaak laten ze dit te lang aanslepen en begrijpen ze de signalen van hun lichaam niet. Hierdoor belanden veel werknemers in een burn-out.
Loopbaancheques dienen om professionele hulp in te schakelen in het zoeken naar oplossingen om jouw beroepssituatie te verbeteren.
Met deze cheques betaal je de loopbaancoach die jou begeleidt, de overheid past het verschil bij.
Tijdens de sessie bij een zelfgekozen loopbaancoach ontdek je o.a. jouw competenties, onderzoek je welke job jou wel energie geeft of hoe je jouw balans tussen werk en privé mooi in evenwicht kan houden.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor deze loopbaancheques?

 

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel.
  • Je werkt voltijds of deeltijds als werknemer of als zelfstandige.
  • Je hebt 7 jaar werkervaring.
  • Je kiest voor een loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum en volgt die begeleiding in het Nederlands. Je vindt loopbaancentra over heel Vlaanderen en Brussel. Er is vast een zeker een loopbaancoach in jouw buurt.

 

Hoeveel kost een loopbaancheque?

 

Om de 6 jaar kan je twee loopbaancheques aanvragen via VDAB, een cheque van 4 uur en een cheque van 3 uur loopbaanbegeleiding.
Elke cheque kost jou 40 euro. De Vlaamse Overheid betaalt de rest van de begeleiding.

 

Hoe verloopt de loopbaanbegeleiding met loopbaancheques?

 

Met twee loopbaancheques heb je recht op:

  • gratis kennismakingsgesprek: om jouw vraag te bespreken, de werkmethode van de coach te leren kennen en te ontdekken of er een klik is tussen jullie beiden
  • 4 uur + 3 uur begeleiding (totaal 7uur)
  • gratis nazorggesprek tot 1 jaar na het laatste gesprek

In ons netwerk zijn er verschillende loopbaancoaches actief. Klik hier om te ontdekken bij wie jij terecht kan in jouw buurt. Neem contact met hen op. Zij helpen jou verder.

Deze blog is geschreven door Isabel Elst. Isabel is loopbaan- en lifecoach en oprichtster van Take the Leap. Ze is opgeleid tot psychologisch consulent en coach. Ze begeleidt (jong)volwassenen bij hun professionele en persoonlijke groei.

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.