Loopbaanbegeleiding met loopbaancheques, hoe werkt dit?

In juli 2013 creëerde de toenmalige regering het systeem van loopbaancheques. Zo gaven ze werknemers en zelfstandigen de mogelijkheid om hun job of positie op de professionele markt even kritisch te bekijken. Veel werknemers liepen immers vast in hun job of vielen zo ten prooi aan een burn-out. De loopbaancheque kent nog steeds een groot succes, maar sinds 1 januari 2024 zijn de voorwaarden aangepast. In deze blog verduidelijken we de nieuwe voorwaarden.

Waarvoor dienen loopbaancheques?

 

Heel veel mensen gaan tegen hun zin werken omdat ze zich niet goed voelen in de functie of in het beleid van het bedrijf waar ze professioneel actief zijn. Vaak laten ze dit te lang aanslepen en begrijpen ze de signalen van hun lichaam niet. Hierdoor belanden veel werknemers in een burn-out.
Loopbaancheques dienen om professionele hulp in te schakelen in het zoeken naar oplossingen om jouw beroepssituatie te verbeteren.
Met deze cheques betaal je de loopbaancoach die jou begeleidt, de overheid past het verschil bij.
Tijdens de sessie bij een zelfgekozen loopbaancoach ontdek je o.a. jouw competenties, onderzoek je welke job jou wel energie geeft of hoe je jouw balans tussen werk en privé mooi in evenwicht kan houden.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor deze loopbaancheques?

 

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel.
  • Je werkt voltijds of deeltijds als werknemer of als zelfstandige.
  • Je hebt over je hele loopbaan minstens zeven jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd.
  • Je volgde de voorbije zes jaar geen loopbaanbegeleiding.
  • Je kiest voor een loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum en volgt die begeleiding in het Nederlands. Je vindt loopbaancentra over heel Vlaanderen en Brussel. Er is vast een zeker een loopbaancoach in jouw buurt.

 

Hoeveel kost een loopbaancheque?

 

Om de 6 jaar kan je twee loopbaancheques aanvragen via VDAB, een cheque van 4 uur en een cheque van 3 uur loopbaanbegeleiding.
Elke cheque kost jou 45 euro. Dit is erg voordelig want de reële waarde bedraagt 182 euro per uur. De Vlaamse Overheid betaalt de rest van de begeleiding.

 

Hoe verloopt de loopbaanbegeleiding met loopbaancheques?

 

 
  • Bestel een loopbaancheque voor vier uur begeleiding. Je kan wachten met het bestellen tot je een loopbaancentrum hebt gevonden, of je kan al op voorhand een loopbaancheque bestellen. 
  • Na het bestellen, moet je binnen de drie maanden starten met je loopbaanbegeleiding, want een loopbaancheque is maar drie maanden geldig. De geldigheidsdatum staat vermeld op de cheque. 
  • Geef je loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider op het einde van jullie eerste gesprek. Op dit moment moet je ook een samenwerkingsovereenkomst ondertekenen. Na het tekenen, kan je niet meer van loopbaancentrum veranderen. Eventueel kan je wel nog een andere loopbaanbegeleider kiezen binnen hetzelfde loopbaancentrum.
  • Volgde je vier uur loopbaanbegeleiding, dan kan je je tweede loopbaancheque bestellen voor drie uur. Je kan de bijkomende drie uur begeleiding in hetzelfde loopbaancentrum volgen, maar je mag ook naar een andere loopbaancentrum gaan.

 

In ons Konnektit netwerk zijn er verschillende loopbaancoaches actief. Klik hier om te ontdekken bij wie jij terecht kan in jouw buurt. Neem contact met hen op. Zij helpen jou verder.

 

Wil je onze volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.

 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.