Ben je gescheiden en heb je kinderen?

Doe even volgende test:

  1. Pak je smartphone. 
  2. Film jezelf terwijl je gedurende 1 minuut een verhaal vertelt over jullie kind of een leuke collega / vriend(in)
  3. Maak vervolgens een 2e filmpje waarin je gedurende 1 minuut vertelt over je ex-partner. 
  4. Kijk beide filmpjes 2 maal terug. 1 keer met geluid en let dan op of je verschil in toon en taal hoort. En 1 keer zonder geluid. Let dan op mimiek en uitstraling. 

Wat stel je vast?

  1. Zie je weinig verschil, dan mag je jezelf feliciteren. 
  2. Zie je veel verschil, realiseer je dan dat dit is wat jullie kind opmerkt als je over zijn of haar vader / moeder praat en dit kan erg moeilijk zijn voor jullie kind.

 

Jullie kind heeft een onverbrekelijke band met zijn beide ouders. Ook als de ouders gescheiden zijn, blijven jullie beiden de ouders van jullie kind. Hoe sterker jullie kind zich onder druk gezet voelt om te kiezen tussen zijn ouders, hoe groter de innerlijke conflicten en hoe groter de kans dat de psychische gezondheid van jullie kind in gevaar komt.

 

Om de psychische gezondheid van jullie kind niet in gevaar te brengen is het o.a. belangrijk dat je geen slechte dingen over de andere ouder zegt tegen jullie kind. Je doet jullie kind een groot plezier als je met respect omgaat met je ex-partner. Je respecteert hierdoor het DNA van jullie kind. Het DNA van jullie kind bestaat voor 50% uit mama en 50% papa. Als je iets slechts zegt over de andere ouder, zeg je eigenlijk iets slechts over jullie kind.

 

De hierna genoemde oefeningen kunnen je helpen om het DNA van jullie kind te respecteren ...

  • Elke keer als je tegen jullie kind iets negatiefs wil zeggen over je ex-partner, stop onmiddellijk. Kijk naar wat je wil zeggen, besef dat dit schadelijk is voor jullie kind en verander je woorden of zeg niets.
  • Als je wil uithuilen, schelden of klagen, bel een vriend ipv dit te delen met jullie kind.
  • Train jezelf om de loyaliteit van jullie kind met zijn beide ouders te respecteren. Hou een week lang bij hoe vaak je iets positiefs gezegd hebt over de andere ouder. Nul keer? Dan is er werk aan de winkel…
  • Maak een lijst van minimaal 10 dingen die leuk zijn aan de andere ouder. Dwing jezelf om leuke dingen van hem / haar als ouder te blijven zien. Mocht dit echt niet lukken, praat dan met iemand die je ex ook goed kent en doe deze oefening eventueel samen. Belangrijk: het gaat er hier niet om dat je leuke dingen bedenkt over je ex als ex-partner, maar over je ex als ouder.

 

Vond je deze oefeningen moeilijk? Heel normaal, het is ook niet simpel om gevoelens en gedachten ten aanzien van je ex-partner los te koppelen van jullie rol als ouders. Weet echter dat je dit kan oefenen en dat je hierdoor een groot cadeau geeft aan jullie kind. 

Wil je hierin begeleid worden? Dan kan je hiervoor terecht bij verschillende experten van ikzoekhulp.be terecht


Deze blog werd geschreven door Sonja Delbeecke, erkend bemiddelaar in familiezaken / gezins-, relatie- en systeemtherapeute / verlies- en rouwtherapeute & beheerder van ikzoekhulp.be, dé wegwijzer naar professionele hulp in Vlaanderen waar je zowel bemiddelaars, psychologen, psychotherapeuten als coaches vindt.

 

Wil je onze volgende blogs graag rechtstreeks in je mailbox?

Vul dan hieronder jouw gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.

 

Delen op

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.