GRATIS webinar: Het gebruik van hypnose in de psycho(trauma)therapie

28.11.2023

Inhoud:

Hypnose komt met de regelmaat van de klok in de belangstelling en boezemt de doorsnee mens angst in op basis van onbekendheid met het fenomeen. Het woord ‘hypnose’ op zich is reeds misleidend. Het stamt van ‘hypnos’ wat in het Grieks ‘slaap’ betekent terwijl iemand onder hypnose zeker niet ‘in slaap’ of ‘weg’ is. De vrees van velen is nochtans dat ze onder hypnose de controle zullen verliezen en verkeerdelijk beïnvloed of gemanipuleerd zullen worden, wat in shows gebeurt. Dit is totaal verschillend van de medische en klinische hypnose, waar hypnose ingezet wordt als tool binnen verantwoorde zorg voor patiënten en cliënten. Iemand die in een hypnotische trance is, is bijzonder alert en kan focussen op gewaarwordingen en herinneringen die vaak in het normale waakbewustzijn niet toegankelijk zijn.

In een klinisch-medische context wordt wel eens de term ‘hypnotherapie’ gebruikt. Hypnotherapie is echter ook een misleidende naam aangezien hypnose op zich geen therapie is. Hypnose wordt beter gezien als een ‘tool’ of als een methode als meerwaarde binnen erkende vormen van (psycho)therapie. De toestand van gestuurde aandacht en focus helpt bij het bereiken van doelen, het exploreren van klachten of symptomen, en het mobiliseren van hulpbronnen die herstel bevorderen.

Een degelijk opgeleide ‘hypnotherapeut’ of ‘hypnosedeskundige’ heeft eerst een academische opleiding genoten, onderbouwd met evidence-based kennis over geneeskunde (anatomie), menselijke emoties en gedrag. De toepassingen van medische hypnose zijn in ons land legio: medische interventies in een aantal (universitaire) ziekenhuizen worden ondersteund door of uitgevoerd met het gebruik van hypnose en hypnose is doeltreffende techniek bij de uitvoeringen van invasieve onderzoeken bij kinderen en volwassenen. Het gebruik van klinische hypnose binnen psychotherapie kan in diverse andere therapievormen ingeschakeld worden.

In deze webinar zullen Erik de Soir en Nicole Ruysschaert een wetenschappelijk correct en duidelijk beeld schetsen van wat hypnose is en hoe hypnotische technieken kunnen worden aangewend in een psychotherapeutische en/of medische setting. De bedoeling is om de vele misvattingen uit de weg te ruimen en een onderscheid te maken tussen het evidence-based gebruik van hypnose, enerzijds, en, de wilde, vaak misleidende claims die in de schoot van bepaalde hypnosecentra worden gemaakt m.b.t. de effectiviteit van hypnose als (dure) mirakeloplossing.


Je kan het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.

Je komt zelf niet in beeld.
Je kan wel met de spreker communiceren via de chat.

Je krijgt automatisch gedurende 7 dagen de replay ter beschikking als je ingeschreven bent.

Waar:

Online

Wanneer:

  • 28.11.2023 | 19u30

Kostprijs:

0,00 €

Hoe inschrijven:

Inschrijven kan via deze link

Docent:

Erik de Soir is doctor in de psychologie en doctor in de sociale en militaire wetenschappen. Hij is universitair docent crisispsychologie en psychotraumatologie aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland. Erik de Soir is sedert een vijftal jaar de voorzitter van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnosevereniging en auteur van een twintigtal boeken over trauma. Hij is als brandweerpsycholoog verbonden aan de hulpverleningszone Noord-Limburg en als traumatherapeut werkzaam bij De Weg Wijzer (www.dewegwijzer.org) te Leopoldsburg.

Dr. Nicole Ruysschaert is arts, psychiater-psychotherapeute met opleiding in cognitieve gedragstherapie (CGT), hypnose, EMDR, psycho-traumatologie en oplossingsgerichte therapie methoden. Ze is opleider en supervisor hypnose in psychotherapie en in medische setting. Ze is actief bestuurslid van de VHYP (Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging) sedert 1983. Zij bekleedde diverse functies: voorzitter, opleidingscoördinator en verantwoordelijke voor de erkenning en voor public relations. Ze was van 2002 tot 2017 bestuurslid van de European Society of Hypnosis, vereniging waarvan ze van 2011-2014 voorzitter was. Ze is sinds 2015 actief lid van het bestuur van de International Society of Hypnosis, waar ze nog steeds actief meewerkt aan diverse comités. Zij is auteur van het boek “Klinische Hypnose” Exploratie en Inspiratie. Ze is werkzaam in een privaat praktijk in Antwerpen

Thema's:

gratis webinars georganiseerd door Konnektit, trauma

Organisatie:

Deze activiteit wordt aangeboden door Erik de Soir
Bekijk het profiel van Erik de Soir
Binnenkort
04.12.2023 - 10.01.2024 - 08.02.2024 - 12.03.2024
Gratis online kennismakingsworkshop helend schrijven
Eveline Coppin
04.12.2023
GRATIS WEBINAR: Re-integratie na burn-out
Karine Van Oosterbos
04.12.2023
Lunchwebinar- kan je een EOT wijzigen?
Evi Vanheel
04.12.2023
Workshop “Zelfzorg is een noodzaak!”
Katrien Bontinck

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.