Lezing 'Ervaringsgerichte verkenning van verlies en verdriet'

14.12.2022

Inhoud:

Schokkende gebeurtenissen en verlieservaringen rukken je weg uit de continuïteit van het leven en schorten de verbinding met anderen op. Je krijgt een gedwongen “time out” en komt terecht in de marge. Niemand verdient het om in de zijlijn van het leven terecht te komen, als een soort bijverschijnsel, naast het leven dat anderen leven. Je krijgt dan de indruk dat je precies nergens meer deel van uitmaakt.

We zijn echter allemaal wezens van liefde en licht. Alles is aan alles verbonden. Al wat leeft, planten, dieren en mensen, maakt deel uit van een groter en betekenisvol geheel. Als mensen zijn we allemaal hetzelfde en willen alleen maar gelukkig zijn. Onze essentie bevindt zich op het niveau van het zuivere bewustzijn en heeft in feite niets te maken met onze kleur, onze cultuur of ons geloof.

In zijn lezing bouwt Erik De Soir zijn betoog op aan de hand van de 18-ities - 18 Engelse woorden die op “-ity”eindigen – die hij aan de hand van talrijke getuigenissen schetst als een regenboog van concepten voor een zinvolle verwerking van verlies en trauma. Elk woord op zich geeft een bepaalde kleur aan de verliesverwerking, als onderdeel van een groter geheel. Zoals bij de filtering van wit licht, kan je leren de regenboog van de 18-ities in jezelf te maken om je leven te blijven zingeven na verlies. Wat is, is! Wie je op zijnsniveau wil worden, kan je worden, maar het kost je moed en blijvende inzet.

Waar:

Brandweerkazerne Izegem
Dirk Martenslaan 15
8870 Izegem

Wanneer:

  • 14.12.2022 | 19u30

Kostprijs:

0,00 €
(voorverkoop of ter plaatse)

Hoe inschrijven:

Via de website https://izegem.bibliotheek.be/uit-agenda 

Docent:

Erik de Soir (°1965) is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Erik is crisispsycholoog, psychotherapeut, hypnotherapeut, shiatsutherapeut, craniosacraal therapeut en auteur. Als operationeel brandweerpsycholoog is hij verbonden aan de Hulpverleningszone Noord-Limburg. Hij verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering en doceert aan binnenlandse en buitenlandse universiteiten. Hij verleent al bijna 30 jaar psychologische opvang en begeleiding aan de getroffenen van verkeersongevallen, collectieve urgenties en oorlogssituaties. Hij treedt vaak op als expert in de media, geeft opleiding in boeddhistische meditatie en publiceerde een aantal sterk gewaardeerde boeken voor professionele hulpverleners in diverse Europese talen.

Thema's:

mindfulness / meditatie / yoga, persoonlijke groei, rouw en verlies

Organisatie:

Deze activiteit wordt aangeboden door Erik de Soir
Bekijk het profiel van Erik de Soir
Binnenkort
19.12.2022
Kerst-time-outtocht voor (jong)volwassenen in de Sahara
Liesbet Joris
25.12.2022
workshop Silent moves
Anne Geerts
10.01.2023 - 17.01.2023 - 24.01.2023
"Als je kind hoogsensitief is ...": driedelige workshop voor ouders van hoogsensitieve kinderen
Els Diependaele
19.01.2023
Time-outtocht voor volwassenen in de Sahara
Liesbet Joris

Om jou beter van dienst te zijn, maakt deze website gebruik van cookies. Als je verder surft op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.